dinsdag, 11 april 2017 20:00

Lezing en presentatie: Stephan Orth - Couchsurfing in Iran. Mijn reis achter verzegelde deuren

Couchsurfing in Iran geeft een unieke inkijk in de verborgen Iraanse samenleving. Stephan Orth trekt gedurende twee maanden 9000 kilometer dwars door Iran. Hij leert een land kennen dat heel anders blijkt dan het clichébeeld. De Iraniërs zijn niet alleen ongelofelijk gastvrij, maar ook heel goed in staat hun moellahs te misleiden. Dit meeslepende boek over kleine vrijheden en grote verlangens van de Iraniërs stond ruim een jaar lang op plaats 4 van de Duitse bestsellerlijst
Een bikinifeest in de pilgrimstad Mashhad, een overnachting naast de kerncentrale van Bushehr: in Iran beleeft Stephan Orth avonturen die geen enkele reisorganisatie ooit op zijn programma zal zetten. De sociale revolutie van jongeren vindt volgens Orth nu achter gesloten deuren plaats. En in de digitale wereld. Flirten op Viber, de sluier afdoen op Facebook. Het internet veroorlooft meer vrijheden dan de werkelijkheid. Het is voorlopig nog een vlucht uit de openbaarheid, maar ooit zal het opzoeken van onlinegrenzen zo goed bevallen dat ze de off line-gevangenschap niet meer zullen accepteren.
De Duitse Stephan Orth (*1979) werkt als redacteur voor de reisbijlage van Spiegel Online. Voor zijn reportages werd hij meerdere malen bekroond met de Columbusprijs. Sinds 2003 trekt hij al couchsurfend de wereld over.
Voertaal: Engels
I.s.m. Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij Just Publishers

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018