woensdag, 13 september 2017 20:00

Boekpresentatie en gesprek: Thore D. Hansen - Een Duits leven

Brunhilde Pomsel werkte van 1942 tot 1945 voor een van de grootste oorlogsmisdadigers ooit: Joseph Goebbels. In Een Duits leven vertelt Pomsel (105) zonder terughoudendheid over de oorlogsjaren en over de banaliteit van de terreur. Ze was een apolitieke meeloper en ontkent dat niet: haar baan, haar plichtsgevoel en haar verlangen erbij te horen, gingen voor. Pas na de oorlog werd zij zich bewust van de volledige omvang van de nazipraktijken.
Haar levensverhaal en nietsverhullende eerlijkheid confronteren ons met een hoogst actuele vraag: wat is onze persoonlijke verantwoordelijkheid in deze politiek turbulente tijd van oplevend nationalisme en populisme? En hoe groot is de kans dat de geschiedenis zich herhaalt als we ons daar niet bewust van worden? Zullen we later, net als Pomsel, zeggen: "We wilden het niet weten."?
"Pomsel biedt ons een indrukwekkende blik op de mentaliteit van een 'normale Duitser', iemand die in het systeem werkte om als individu vooruit te komen en nu met haar medeplichtigheid worstelt."
(The New York Times)
Brunhilde Pomsel werd in 1911 in Berlijn geboren. Ze werkte van 1942 tot 1945 op het propagandaministerie van Joseph Goebbels. Ze was een van de laatst overlevende getuigen en overleed vlak nadat zij haar verhaal vertelde.
Thore D. Hansen, die haar verhaal optekende, is politicoloog en socioloog. Met zijn specialisaties internationale politiek en geheime diensten is Hansen een veelgevraagd spreker.
Het gesprek met Thore D. Hansen voert Bas von Benda-Beckmann. Hij is historicus, werkt als onderzoeker bij het NIOD en is tevens verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Voertaal: Duits
I.s.m. Goethe-Institut Amsterdam en Xander Uitgevers

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019