donderdag, 11 januari 2018 18:00

Gesprek met Bazon Brock, Ingrid Gilcher-Holtey, Nicole Colin en Joachim Umlauf: De 68'ers - de succesvolste generatie aller tijden

Bazon Brock, foto: Hans Peter Schaefer

Het lijdt geen twijfel: vanuit het perspectief van vandaag kunnen de 68'ers worden aangemerkt als de succesvolste generatie aller tijden. Ze wilden een zo drastisch mogelijke afname van de Amerikaanse suprematie, de overwinning van de Russen in het oost-west-conflict en die van de maoïsten in de Culturele Revolutie, de bevrijding van de derde wereld en de overwinning van de Afrikanen op het blanke racisme. Veertig jaar later lijken al deze wensen in vervulling te zijn gegaan: De Amerikaanse aanspraak op het leiderschap van de wereld heeft volledig afgedaan terwijl Rusland en China als de invloedrijkste grootmachten van de toekomst worden gezien. En de derde wereld tussen Maleisië/Indonesië en Algerije/Marokko heeft de islam ontdekt als haar gemeenschappelijke kracht en universele wapen.

Bazon Brock, denker in dienst en kunstenaar zonder werk, presenteert zijn visie op "68 en de gevolgen ervan" en discussieert daarover met historica Ingrid Gilcher-Holtey (Universität Bielefeld), cultuurwetenschapster Nicole Colin (Universiteit van Amsterdam/Université Aix-Marseille) en Joachim Umlauf (directeur Goethe-Institut Lyon en Marseille).
Bazon Brock is professor emeritus voor Ästhetik und Kulturvermittlung aan de Bergische Universität Wuppertal. Daarvoor was hij werkzaam aan de Hochschule für bildende Künste Hamburg (1965-1976) als ook aan de Universität für angewandte Kunst, Wien (1977-1980). In 2016 werd hij onderscheiden met de Von der Heydt prijs van de stad Wuppertal. Hij heeft rond 3000 evenementen en acties op zijn naam staan, waaronder de door hem gestichte documenta-Besucherschule (1968 tot 1992), de Lustmarsch durchs Theoriegelände in elf musea (2006) en het studie-aanbod Der professionalisierte Bürger aan de Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe (2010-2013). Hij vertegenwoordigt het "Institut für theoretische Kunst, Universalpoesie und Prognostik" en is mede-oprichter van de Denkerei/Amt für Arbeit an unlösbaren Problemen und Maßnahmen der Hand in Berlijn.
Voertaaal: Duits
I.s.m. Goethe-Institut Amsterdam, Goethe-Institut Lyon, de Aix-Marseille Université en Duitsland Instituut Amsterdam

 

 

 

 

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019