woensdag, 16 mei 2018 20:00

Gesprek: Christina Morina en Maarten Doorman over "Die Erfindung des Marxismus

Toen Karl Marx in 1883 overleed, liet hij een imposant oeuvre na – en een revolutionaire nieuwe kijk op de verhoudingen in de samenleving. Maar zijn ideeën hadden aanvankelijk slechts een beperkte invloed. Pas in de volgende decennia zouden ze hun enorme effect tentoonspreiden. Hoe is dat zo gekomen? Christina Morina toont aan de hand van negen geëngageerde intellectuelen uit alle delen van Europa – onder wie Rosa Luxemburg, Karl Kautsky, Eduard Bernstein en Vladimir Iljitsj Lenin – hoe de ideeën van Marx werden ontvangen en zich over heel Europa verspreidden. Zo werd een theorie die de sociale werkelijkheid in het kapitalisme beschreef tot een politieke wereldbeschouwing, die zich in de 20ste eeuw als (staats)ideologie zou verspreiden – en daardoor de wereld veranderde. Een fascinerende ervarings- en ideeëngeschiedenis van het marxisme.
Morina vertelt over deze boeiende ontstaansgeschiedenis en praat met de Nederlandse filosoof Maarten Doorman over de wereldbeschouwing van Marx en de verschillende groepsportretten die Morina in haar werk schetst.
Christina Morina (1976) studeerde geschiedenis en politicologie aan de universiteiten van Leipzig, Ohio en Maryland en promoveerde in 2007 op een proefschrift over de Russische veldtocht in de Duits-Duitse herdenkingscultuur. Ze doceerde nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en is sinds 2015 DAAD Visiting Assistant Professor aan het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam.
Maarten Doorman (1957) doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht, is hoogleraar historische cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft voor De Groene Amsterdammer. In 2012 verscheen zijn werk Rousseau en ik – Over de erfzonde van de authenticiteit en in 2016 De navel van Daphne – Over kunst en engagement.
Voertaal: Nederlands
I.s.m. Goethe-Institut Niederlande, Duitsland Instituut Amsterdam, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, De Balie

 

 

 

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019