donderdag, 25 april 2013 00:00

Literair gesprek Barbara Beuys en David Barnouw

Leben mit dem Feind (Leven met de vijand, vert. door Olaf Brenninkmeijer) is een uitstekend portret van Amsterdam en haar inwoners, van helden, collaborateurs en passieve burgers gedurende de jaren onder de Duitse bezetting (1940-1945). Barbara Beuys' boek laat een tijd zien waarin de Amsterdammers hun geliefde concerten, jazzcafés en sportevenementen blijven bezoeken, maar ook met gevaar voor eigen leven Joodse kinderen verbergen. De auteur weet de lotgevallen van de inwoners op indrukwekkende en aanschouwelijke wijze met de straten, pleinen en gebouwen van de stad te verbinden.

Barbara Beuys (1943) was redacteur bij Stern en Die Zeit en is auteur van talrijke boeken over historische thema's. Onder meer heeft ze grote biografieën gepubliceerd over o.a. Hildegard von Bingen, Paula Modersohn-Becker en Sophie Scholl. Ze werd meermaals bekroond voor haar gave om de geschiedenis tot leven te brengen.
David Barnouw (1949) is persvoorlichter en onderzoeker bij het NIOD. Zijn onderzoekinteresses zijn o.a. Anne Frank, film en de verbeelding van de oorlog, collaboratie en Nederlandse Oostcompagnie.

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018