maandag, 06 mei 2013 00:00

Lezing: Catalin Dorian Florescu Jacob beschließt zu lieben

In zijn nieuwe grote roman vertelt Catalin Dorian Florescu het avontuurlijke levensverhaal van Jacob Obertin, een jonge man uit een dorpje in Roemenie. Het is een verhaal over liefde en vriendschap, vlucht en verraad, en over hoe het vermogen van mensen om lief te hebben hun redding kan zijn. Jacobs verhaal – dat zich afspeelt tussen eind jaren twintig en begin jaren vijftig – breidt zich uit tot een familie-epos over het lot van de familie Obertin, te beginnen met de Dertigjarige oorlog in Lotharingen.
Jacobs voorouders wilden hun geluk elders beproeven en een stukje land bezitten en waren –op zoek naar een beter leven – op weg gegaan, een in die tijd levensgevaarlijke onderneming. Ook Jacob wordt geconfronteerd met de strijd om macht en bezit, hij wordt door zijn eigen vader verraden en verliest zijn eerste liefde.

Maar altijd zijn er weer mensen die hem helpen om de wisselvalligheden van de geschiedenis – dictaturen, deportaties – met hun groteske, catastrofale gevolgen te overleven en een nieuw vertrek te wagen.Jacob besluit lief te hebben (vertaling Herman Vinckers) biedt een adembenemende verdichting van de Europese geschiedenis en het beeld van een wereld die niet tot rust is gekomen.
De in Roemenië geboren Catalin Dorian Florescu (1967) vluchtte 1982 naar Zwitserland, waar hij nog steeds woont.
Met de auteur gaat Gerda Meijerink, literaire vertaalster, in gesprek.

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018