dinsdag, 19 november 2013 00:00

Reeks Poëtika: Vom Verschwinden West-Berlins. Katja Lange-Müller in gesprek met Nicole Colin

Katja Lange-Müller (*1951) is een van de bekendste hedendaagse Duitse auteurs (o.a. wordt zij in november met de gerenommerde Kleist-Preis bekroond). Zij is in meerdere opzichten een "grensganger": zij groeide op in de DDR in de directe omgeving van de staatsmacht - haar moeder was afgevaardigde in de Volkskammer en lid van het Zentralkomitee van de SED. Met 16 jaar werd zij wegens "on-socialistisch gedrag" van school gestuurd. Zij volgde een opleiding als letterzetter en werkte als verzorgster in een gesloten psychiatrische instelling, alvorens zij in 1984 naar West-Duitsland verhuisde waar zij sindsdien als auteur woont.

Katja Lange-Müller leest uit haar œuvre, onder meer uit haar meest recente roman Böse Schafe, waarin zij over een uitzonderlijke liefdesrelatie vertelt en en passant een ode aan West-Berlijn brengt. Ansluitend aan de lezing volgt er een discussie waarin het over haar als grensganger zal gaan en over de socio-culturele biotoop West-Berlijn dat na de val van de Muur in 1989 bijna onopgemerkt is verdwenen.

Introductie en gespreksleiding: prof. dr. Nicole Colin, hoogleraar Duitse literatuurwetenschap en cultuur van de moderne tijd (UvA).

Voertaal: Duits.

I.s.m. Duitsland Instituut Amsterdam en UvA

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018