zaterdag, 30 augustus 2014 00:00

Lezing en bezoek aan Huis Doorn. Hans Andriessen: Het Proces - was Keizer Wilhelm II van Duitsland schuldig aan oorlogsmisdaden?

In het verdrag van Versailles werd de keizer in vijf aanklachten door de geallieerden schuldig bevonden een agressieve oorlog te zijn begonnen en oorlogsmisdaden
tijdens de Eerste Wereldoorlog te hebben bedreven. Door de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog is een onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van de aanklachten.
Was de keizer inderdaad schuldig aan het hem ten laste gelegde? Aan de hand van een opgesteld requisitoir en een zeer gedocumenteerd pleidooi hebben drie Nederlandse rechters uiteindelijk vonnis geveld met verrassende conclusies.
Hans Andriessen gaat in zijn lezing in op de figuur van de keizer, de demonisering van hem door de geallieerde propaganda, de aanklachten, het requisitoir en de verdediging tegen de aanklachten.
Hans Andriessen (1937) is een groot kenner van WO I en gezaghebbend historisch publicist, gespecialiseerd in de oorzaken, de schuldvraag en het einde van de Eerste Wereldoorlog. Zijn boek "De Eerste Wereldoorlog" haalde een oplage van meer dan 450.000 exemplaren en werd in dertien talen uitgegeven. Hans Andriessen is oprichter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (S.S.E.W.) en was redacteur van de serie "De Grote Oorlog, Kroniek 1914-1918".
Aansluitend aan de lezing vindt een rondleiding plaats door Huis Doorn en het nieuw ingerichte Paviljoen.
Voertaal: Nederlands


Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018