zondag, 09 november 2014 00:00

FestiWALL - 25 jaar val van de Muur

1989 was een jaar van omwentelingen. In dat jaar veranderde het aanzien van de wereld op ingrijpende wijze. Overal in Oost-Europa wierpen burgers het juk van het communisme af. Zo ook in Oost-Duitsland, met als resultaat de val van de Muur op 9 november 1989, één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis.

Het ging om veel meer dan het instorten van een betonnen bouwwerk. De val van de Muur betekende een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten, twee culturen en economische systemen en bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren gordijn. Ook op andere terreinen was de gebeurtenis van betekenis, zo raakte de vorming van de Europese Unie hierna in een stroomversnelling. Hoewel inmiddels een jonge generatie (Oost-)Duitsers in vrijheid zonder hermetisch afgesloten grenzen opgroeide, is het proces van verwerking van de tweede Duitse dictatuur nog in volle gang. De Duitse deling heeft veel sporen nagelaten. De vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur is daarom de aanzet tot een evenement over de Duitse deling en hereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR.
Een greep uit het programma:
- Inleiding Marnix Krop, voormalig ambassadeur in Berlijn:
"Nieuwe Duitse macht: Probleem of Oplossing voor Europa?"
- Vertoning fragmenten uit de documentaire Andere Tijden en een vraaggesprek met Willem Melching (historicus aan de UvA) en Christian Bürger (Zeitzeuge uit de documentaire). Gespreksleiding: Christina Morina (Friedrich-Schiller-Universität Jena)
- Oud-correspondenten reflecteren: Michèle de Waard (van 1996 tot 2002 correspondent voor NRC in Bonn en Berlijn), Hans Verbeek (van 1998 tot 2007 correspondent voor o.a. Het Parool in Berlijn), Merlijn Schoonenboom (van 2009 tot 2012 correspondent voor de Volkskrant in Berlijn). Gespreksleiding: Marja Verburg
- Lezing Egbert Jacobs, laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR.
- Optreden Kosselleck –Bigband
- Vertoning Film Westen

Voor het volledige programma klik hier: pdfProgrammaboekje FestiWALL
I.s.m. het Duitsland Instituut Amsterdam, het Goethe-Institut Niederlande en het DDR-Museum
Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Stichting Muurbreker

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018