dinsdag, 04 november 2014 00:00

Lezing Merlijn Schoonenboom - Waarom wij ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)

Binnen een paar jaar is de status van Duitsland radicaal veranderd, niet in het minst in Nederland. Het economisch succes wordt bejubeld, de hoofdstad Berlijn is populairder dan ooit en ondertussen hoor je zelfs dat de Duitsers tenminste beschaafd zijn gebleven terwijl de Nederlanders toch zo grof zijn geworden. Precies in deze nieuwe fase van het 'leuke Duitsland' is het land ook nog eens uitgegroeid tot het machtigste van Europa, waardoor oude spanningen terugkomen.

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom gaat op zoek naar de redenen waarom de waardering in Nederland zo is omgeslagen. Hij schetst de contouren van een nieuw Duitsland, en de veranderingen binnen Nederland die daaraan parallel lopen. Waarom wordt Duitsland in Nederland ineens als nieuw 'gidsland' bejubeld? Hoe gaat een door de geschiedenis getekend land om met deze nieuw verworven status? En hoe lang zal de Nederlandse liefde nog blijven?
Merlijn Schoonenboom (1974) werkt als journalist en auteur in Berlijn. Hij was Duitsland-correspondent voor de Volkskrant in Berlijn, en schrijft nu voor het weekblad de Groene Amsterdammer. Voor zijn werk ontving hij vorig jaar de Cultuurprijs Nederland Duitsland van het Genootschap Nederland Duitsland.
Voertaal: Duits/Nederlands. 
I.s.m. Duitse Internationale School Den Haag

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018