dinsdag, 20 januari 2015 00:00

Lezing en gesprek: Malte Herwig - Die Flakhelfer. Gespreksleiding: Jacco Pekelder (Den Haag), Krijn Thijs (Amsterdam)

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden Duitse jongeren als "Flakhelfer" naar het front gestuurd om de nederlaag tegen te houden. Ze waren nog bijna kinderen, gedreven door jeugdig enthousiasme voor Hitler en het Nationaal-socialisme. Velen traden toe tot de NSDAP, hetgeen veel later duidelijk werd. Een groot aantal van deze generatie jongeren drukten na 1945 als vooraanstaande politici, wetenschappers en kunstenaaars hun stempel op de jonge Bondsrepubliek en blonken uit als ge├źngageerde democraten. Hun lidmaatschap van de NSDAP hebben zij verdrongen, verzwegen of ontkend, veelal tot op de dag van vandaag.

Malte Herwig heeft het ledenregister van de NSDAP, dat tientallen jaren gesloten bleef, doorgewerkt en sprak persoonlijk met vele nog overgebleven ooggetuigen van de oorlogsjaren. In De laatste lichting. Hoe Hitlers jongste partijgenoten uitgroeiden tot de elite van het moderne Duitsland schrijft hij empathisch en genuanceerd over een hele generatie die het verleden verdrong, en hij maakt ons duidelijk hoe pijnlijk de verhouding van de Duitsers tot de nazitijd nog steeds is.

Jacco Pekelder (1967) is docent aan de universiteit van Utrecht en heeft meerdere boeken over Nederlands-Duitse onderwerpen op zijn naam staan.
Krijn Thijs (1976) is wetenschappelijke medewerker aan het Duitsland Instituut Amsterdam.
Voertaal: Duits
I.s.m. Goethe-Institut Niederlande en Duitse Ambassade

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018