dinsdag, 03 februari 2015 00:00

Voordracht en gesprek: Marnix Krop - Nieuwe Duitse macht: probleem of oplossing voor Europa? Gespreksleiding: Sander van Walsum

Tot aan de val van de muur was Duitsland weliswaar al lang economisch heel sterk toch speelde het land politiek gezien als gevolg van zijn verleden relatief geen grote rol. De gebeurtenissen van 1989 en de eurocrisis katapulteerden Duitsland in een leidende rol. Sindsdien kijkt heel Europa naar Berlijn. In zijn boek Hart van Europa – hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs hehandelt Marnix Krop, tegen de achtergrond van de Duitse en Europese geschiedenis, de rol van Duitsland in de eurocrisis en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse opstelling en die van Europa. Duitsland als probleem of als oplossing van Europa?
Marnix Krop spreekt uit zijn ervaringen als diplomaat in Parijs, Warschau en Berlijn - waar hij laatstelijk van 2009 tot 2013 als Nederlands ambassadeur diende – en tussentijds ook als directeur-generaal Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sander van Walsum studeerde geschiedenis in Utrecht en werkt nu als verslaggever/commentator bij de Volkskrant. Van 2010 tot 2013 was hij daar chef van de redactie Opinie & Debat, van 2004 tot 2009 correspondent in Berlijn.
Voertaal: Nederlands
I.s.m. Duitse Internationale School Den Haag

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018