zaterdag, 14 maart 2015 00:00

Tentoonstelling 14 - 22 maart: Wolfgang Ebert - 26.5.'44 Transport aus Beregowo

afbeelding: Wolfgang Ebert, 26.5.'44 Transport aus Beregowo (detail), olieverf op doek, 176 x 90 cm, 2007

Zaterdag 14 maart: Opening met inleiding door kunsthistorica Lies Netel

Zondag 22 maart: Finissage met voordrachten
Ursula Langkau-Alex: Kunstenaars in exil
Frits Boterman: Cultuur als macht
In 2005 startte Wolfgang Ebert een bijzondere reeks olieverfschilderijen. Op basis van het Auschwitz Album dat een reportage van een joden transport weergeeft gezien door de ogen van de SS'ers, dook de kunstenaar op achtenzeventigjarige leeftijd opnieuw in de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds was het hem te doen om de slachtoffers postuum een eer te bewijzen en een gezicht te geven, anderzijds is de reeks een onderzoek naar zijn eigen kunnen en experimenteerde hij met structuur, kleur en ruimte.

Ebert creëerde schilderijen met een opmerkelijke gelaagdheid: een realistische zwart-wit weergave liet hij overgaan in een abstract spel met licht en kleur. Deze gelaagdheid kan worden gezien als een verbeelding van herinnering. Naar mate men ouder wordt lijkt de geschiedenis te vervagen in het licht van alledag, maar onmenselijkheden en onrechtvaardigheden blijven in het geheugen gekerfd.
Ebert werkte vier jaar aan de serie en borg het vervolgens goed op in zijn atelier.
Wolfgang Ebert werd in 1927 geboren in Oelsnitz in het Vogtland, gelegen in het zuiden van Saksen. Sinds 1964 woont en werkt hij in Nederland en vanaf 1967 in Amsterdam.
Lies Netel is kunsthistorica en auteur van de monographie over Wolfgang Ebert.
Ursula Langkau-Alex is publiciste en was vele jaren verbonden aan het International Institute of Social Studies. Ook was zij voorzitter van het Gesellschaft für Exilforschung. Zij heeft een groot aantal boeken op haar naam staan.
Frits Boterman is historicus en was tot 2013 hoogleraar moderne geschiedenis van Duitsland aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde hij de studie Cultuur als macht. Cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800-heden.
De kunstenaar Wolfgang Ebert is bij de opening en de finissage aanwezig.
I.s.m. Castrum Peregrini en Vriendenkring Herengracht 62

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018