woensdag, 25 maart 2015 00:00

Boekpresentatie door Geoffrey Layton: Hermann Ullstein: Das Haus Ullstein

In een levendige kroniek over de periode tussen 1858 en 1939 vertelt Hermann Ullstein de geschiedenis van Europas grootste uitgeverij Ullstein. Met de machtsovername door Hitler en de Nazis begon de neergang van de uitgeverij. De onderdrukking van de vrije pers neemt gestaag toe. In 1934 wordt de uitgeverij onteigend. Met slechts 10 Reichsmark op zak verlaat Hermann Ullstein in 1939 Duitsland en emigreert naar New York, waar hij zijn herinneringen op schrift stelt.
De jongste van de vijf zoons van Leopold Ullstein, de oprichter van de uitgeverij, schreef voor de Duitstalige emigrantenkrant Aufbau een serie onder de titel Aus dem Notizbuch eines Verlegers. De New Yorkse uitgeverij Simon & Schuster publiceerden Ullsteins bijdragen begin 1943 in een bundel onder de titel The Rise and Fall of the House of Ullstein. Het oorspronkelijke Duitstalige manuscript is zoek geraakt. Nu, 70 jaar later, heeft de achterneef van de auteur, Geoffrey Layton het boek van de uitgever naar het Duits terug vertaald.

Geoffrey Layton woont in Berlijn. Hij studeerde Duitse letterkunde en werkt als dramatuurg en regisseur. Hij is de naaste medewerker van Luc Bondy.
De gesprekspartners van Geoffrey Layton zijn in Den Haag (25 maart) Dorothee von Flemming en in Amsterdam (26 maart) Jeroen van Kan.
Voertaal: Duits
I.s.m. Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland en Goethe-Institut Amsterdam

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018