woensdag, 09 september 2015 00:00

Boekpresentatie: Marie Jalowicz-Simon: Untergetaucht - Eine junge Frau überlebt in Berlin 1940-1945. Herman Simon in gesprek met Krijn Thijs (Amsterdam) en Daniel Cil Brecher (Den Haag)

Berlijn, 1942, een arrestatie van de Gestapo dreigt. Maar de twintigjarige Marie Jalowicz wil leven en duikt onder. Pas vijftig jaar later, kort voor haar dood, vertelt Marie Jalowicz-Simon voor het eerst haar verhaal. Openhartig en zonder iemand te sparen beschrijft Marie Jalowicz hoe ze overleeft in het nationaalsocialistische Berlijn. Ondergedoken (vertaling: Liesbeth van Nes) is een authentiek relaas van een buitengewone, jonge vrouw die zich door niets af liet brengen van haar sterke wil om te overleven. Na de oorlog werd Marie Jalowicz-Simon professor in de klassieke literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Humboldt-Universiteit Berlijn. Haar zoon Hermann Simon, historicus en directeur van de Stiftung Neue Synagoge Berlin, heeft samen met schrijfster Irene Stratenwerth de nu gepubliceerde tekst vervaardigd en van een nawoord voorzien.
Krijn Thijs is historicus en verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam.
Daniel Cil Brecher is historicus en publicist en was eerder directeur van het Leo Baeck Instituut in Jerusalem.

I.s.m. Uitgeverij De Bezige Bij, Goethe-Institut Niederlande, Joods Historisch Museum en Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018