donderdag, 28 januari 2016 10:15

Boekpresentatie: Elisabeth de Waal - Het verborgen stadspaleis

Het verborgen stadspaleis (The Exiles Return, vertaald door Gerlof Janzen) is een schitterende roman die zich afspeelt in naoorlogs Wenen. Deze boeiende stad is het decor van een liefdesgeschiedenis tussen een jonge Amerikaanse vrouw en de dandy Theophil Kanakis. Elisabeth de Waal, geboren Ephrussi, de grootmoeder van de vermaarde auteur van De haas met de amberkleurige ogen, Edmund de Waal, kon voor haar hoofdpersonage Resi veel halen uit haar eigen leven.
Elisabeth groeide op in Wenen en vertrok vanwege de “Anschluss” en de naderende oorlog als balling naar Zwitserland en vervolgens naar Parijs en Engeland.
Ook Resi vertrekt uit Wenen en komt in Amerika terecht. Zij keert in 1954 terug naar haar geboortestad. Wenen is door de oorlog nog lamgeslagen. Net als Resi, keert ook de Joodse wetenschapper Kuno Adler terug naar deze stad. Hij had verwacht met open armen te worden ontvangen, mar dit valt behoorlijk tegen en hij moet zijn plek in de Weense elite terugveroveren.

Dandy Theophil koopt een klein stadspaleisje om wekelijkse chique soirées te organiseren voor de High Society van Wenen. Hij heeft alleen te maken met een tegenwerkend stadsbestuur en andere autoriteiten.
Het boek wordt ingeleid door de jongste en zeer belezen boekhandelaar Bob Kappen van boekhandel Van der Meer in Noordwijk. De uitgeefster Eva Cossée gaat met Victor de Waal, de zoon van de auteur, in gesprek. 

I.s.m. Uitgeverij Cossee en Ambassade van Oostenrijk

 

 

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018