dinsdag, 19 maart 2013 00:00

Ingo Schulze: Unsere schönen neuen Kleider

Ingo Schulze: Unsere schönen neuen Kleider. Gegen eine marktkonforme Demokratie – für demokratiekonforme Märkte

De auteur Ingo Schulze is één van de vaandeldragers van de nieuwe generatie Duitse schrijvers. Schulze, bekend geworden met 33 Augenblicke des Glücks (1995) en Simple Storys (1998), wordt gezien als dé vertegenwoordiger van sociaal- en maatschappijkritische literatuur. In zijn semi-autobiografische romans mixt hij geschiedenis met fictie. Hij analyseert in zijn romans als schijnbaar objectieve commentator fictieve levens in de politieke realiteit van de Wendezeit. Hij doet dit door te kijken naar veranderingen in het dagelijks leven. Schulzes romans hebben daarnaast een dubbele bodem: het zijn verhalen over gewone mensen, maar tegelijkertijd wordt ook de invloed die de politiek op hun leven heeft onder de aandacht gebracht. Schulze biedt de lezer hierin een veelzijdige en complexe blik op de historische werkelijkheid, zonder te moraliseren of betweterig te zijn.
De auteur gaat op deze avond met u in gesprek over zijn nieuwste boek. Het debat richt zich op twee kwesties: de gevolgen van de financiële crisis en de nieuwe vormen van de
burgerbeweging in Duitsland. Welke plaats is er in ons huidige democratische systeem nog voor de geëngageerde kunstenaar en intellectueel?

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018