woensdag, 09 december 2015 00:00

Voordracht: Zitha Pöthe: Das Brandenburger Tor - Symbol der Freundschaft mit den Niederlanden

In haar proefschrift verdedigde Zitha Pöthe de verrassende stelling dat de Brandenburger Tor toch vooral een Nederlandse geschiedenis vertelt. De kunsthistorica haalde met deze interpretatie van het Berlijnse monument zelfs de Nederlandse kranten. Tijdens lezing en gesprek zal ze dieper ingaan op ‘de Nederlandse connectie’ verbeeld in het monument. Tot nu toe dacht men dat de beroemde poort in Berlijn een triomfboog was om de overwinning op Napoleon te vieren in 1813. Maar het idee voor het bouwwerk ontstond al in 1788, stelt Pöthe, dus dat kan niet. Volgens haar stellen de reliëfs en beelden op de Tor personen uit het Nederlandse Huis van Oranje voor. De Brandenburger Tor symboliseert dus de vriendschap tussen Nederland en Pruisen. Zo ziet Pöthe in het beeld van Nike, de Griekse godin van de overwinning, de koningin Wilhelmina van Pruisen terug. Zij was getrouwd met de Prins van Oranje Willem V. Haar broer Friedrich Wilhelm II, de koning van Pruisen, wordt afgebeeld als halfgod Hercules.
Zitha Pöthe is historica en kunsthistorica en werkt als wetenschappelijk medewerker in het Huis van Afgevaardigden van Berlijn. In 2014 promoveerde zij summa cum laude met de dissertatie "Perikles in Preußen. Die Politik Friedrich Wilhelms II. im Spiegel des Brandenburger Tores”.

Als coreferenten treden op:
Frans Willem Lantink, docent bij de afdeling Politieke Geschiedenis van het Instituut Geschiedenis van de uiversiteit Utrecht. Hij was verbonden aan een internationaal onderzoek naar elites tussen 1750-1850 in Mainz, Duitsland.
Jeroen Koch, docent-onderzoeker bij de afdeling Cultuur-, Mentaliteits- en Ideeëngeschiedenis (CMI). Hij promoveerde in 1994 op een dissertatie over de Duitse historicus Golo Mann (1909-1994). In november 2013 verscheen zijn biografie van koning Willem I (1772-1843).
Voertaal: Duits
I.s.m. Duitse Internationale School Den Haag en Universiteit Utrecht

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018