dinsdag, 27 september 2016 17:00

Boekpresentatie en gesprek: Tilmann Bünz: Fünf Meter unter dem Meer - Niederlande für Anfänger. Gespreksleiding: Jerker Spits (Amsterdam & Den Haag)

De ARD-reporter Tilmann Bünz gaat de vooroordelen na die over Nederland bestaan. Nederlanders hebben geen gordijnen voor hun ramen hangen, ze fietsen onder alle weersomstandigheden. Hun taal klinkt vertrouwd, maar ook erg schor. Zij zijn dichtbij, maar toch ook ver weg. Maar hoe zijn zij nou echt? Nederland is het enige land in Europa dat zijn bestaan aan de wilskracht van zijn bevolking te danken heeft, ze hebben hun land zelf geschapen. Dat heeft de mensen tussen de Noordzee en de grote rivieren gevormd. Hij vraagt zich af wat er van de spreekwoordelijke verdraagzaamheid is overgebleven en neemt deel aan een inburgeringsfeest in een zaal vol hoofddoeken. Hij proeft tomaten, begeleidt fietsendieven en zeilt over het ijs op het IJsselmeer. Hij bezoekt oude mensen uit het verzet en vraagt waarom de Nederlanders de Duitsers ineens mogen. Zijn reis door Nederland begint tussen miljoenen tulpen en eindigt aan de grachten van Amsterdam – steeds op de fiets, want dit is de beste manier om het land en de mensen te leren kennen.
"Nederland gezien door Nederlanders, van de verzetsstrijders tegen de nazi's tot de islamitische burgemeester van Rotterdam. Tilmann Bünz heeft een portret over een land geschreven zoals men het vaak wenst maar vrijwel nooit leest: persoonlijk en politiek, vol van echte reporterervaring, maar ook met een analytische blik op de positie van Nederland in Europa."
(Jochen Bittner, Die Zeit)
Tilmann Bünz, geboren 1957, is sinds 20 jaar wereldwijd onderweg als reporter voor de ARD. Dienst voor de vrede met Aktion Sühnezeichen in Amsterdam, Evangelische Akademie Tutzing, Noordeuropa-correspondent voor de ARD. Auteur van de TV-feature Die Niederlande. Unbekannte Nachbarn.

Jerker Spits is germanist en schrijft over Duitse cultuur en geschiedenis voor Trouw en De Groene Amsterdammer. In 2016 verscheen zijn boek Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen (Uitgeverij Van Oorschot).
Voertaal: Duits
I.s.m. Goethe-Institut Niederlande en Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018