donderdag, 29 september 2016 20:00

Boekpresentatie en gesprek: Frank Witzel: Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969. Gespreksleiding: Jeroen van Kan (Amsterdam) & Jacco Pekelder (Den Haag)

In deze groots opgezette literaire reconstructievan het tijdperk dat eindigde in 1989, bekijk je de oude Duitse Bondsrepubliek van na de oorlog tot aan de val van de Muur door de ogen van een tobbende tiener. (Nederlandse titel: Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht) Als lezer zit je naast de dertienjarige jongen in de achtbaan van zijn belevingen en kijk je met de volwassen geworden tiener mee als hij terugblikt. Herinneringen aan het naoorlogse Duitsland, percepties van de Deutsche Herbst en overwegingen over de actuele tijd brengen hem steeds verder weg van zijn omgeving. Een explosieve mengeling van verhalen en geschiedenis, reflecties en fantasie, een caleidoscoop van stemmingen die de kosmos van de oude Bondsrepubliek op fenomenale wijze tot leven brengt.

Frank Witzel is schrijver, illustrator, radiomaker en muzikant. Hij schreef romans, non-fictie en poëzie en won met Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969
de Deutscher Buchpreis 2015, de belangrijkste literaire prijs in Duitsland.

Jeroen van Kan is journalist voor o.a. de VPRO en ook actief als redacteur van literaire tijdschrijften zoals Tirade.
Jacco Pekelder is assistant professor bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (GIB) aan de Universiteit van Utrecht en bijzonder hoogleraar (Honorarprofessor) Neueste Geschichte Westeuropas aan de Universität Saarbrücken. In 2007 verscheen zijn boek Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland 1970-1980.
Voertaal: Duits
I.s.m. Goethe-Institut Niederlande, Nederlands Letterenfonds, Uitgeverij Lebowsky, Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018