dinsdag, 13 december 2016 19:30

Voordracht en gesprek: Katharina Kunter: Cultuurexport en cultuurimport - Martin Luther en het Duitse Protestantisme

Vijfhonderd jaar geleden begon Martin Luther de wantoestanden in de oude kerk te bestrijden. Hij zette zich in voor een nieuwe vrijheid van iedere gelovige en werd daarmee de initiator van een nieuwe reformatorische beweging. Deze zou Duitsland en Europa in de volgende eeuwen van de grond af aan veranderen. Toch betekenden Luther en de reformatie niet alleen een Duits cultureel exportproduct in de 16de eeuw, maar brachten ook binnen Duitsland een nieuwe cultuur en mentaliteit op gang: het Duitse protestantisme. Hij bepaalt tot op heden in grote mate de politiek, maatschappij en cultuur in Duitsland.
Katharina Kunter is als historica gepromoveerd en doceert aan de universiteit. Zij heeft talrijke boeken en artikelen over de geschiedenis van het protestantisme in de 20de eeuw en, over het onderwerp van de kerken ten tijden van de Koude Oorlog en het communisme op haar naam staan. Dit jaar bubliceerde zij bij uitgeverij KOK 500 jaar protestantisme. De geschiedenis van de Reformatie.

Katharina Kunter gaat in Den Haag in gesprek met Beatrice de Graaf. Zij is hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht waar zij de leerstoel History of International Relations & Global Governance bekleedt en is tevens lid van de ChristenUnie. Op 14 december vindt de voordracht ook in Amsterdam plaats, waar Katharina Kunter in gesprek gaat met Ilse Raaijmakers, gepromoveerde historica en germanist uit Utrecht, onder meer redacteur van de bundel Luthers leven. 400 jaar Lutherse gemeente in Utrecht (2013).

Voertaal: Duits

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2018