Voordracht: Eva Cossée - Charlotte Salomon

Naar aanleiding van de tentoonstelling Charlotte Salomon. Leven? Of Theater? laat Eva Cossée de levensloop van Charlotte Salomon zien aan de hand van circa 100 gouaches uit haar werk en enkele familie foto’s. Zij gaf meerdere publicaties uit over het werk van de kunstenares.

De nog onbekende joodse kunstenares Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam die daar voorlopig in veiligheid leefden. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Eva Cossée studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en Scandinavische talen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij doceerde aan de Vakopleiding voor de boekhandel en had jarenlang een rubriek in Vrij Nederland. Zij werkte bij verschillende uitgeverijen, tot zij in 2001 samen met Christoph Buchwald de zelfstandige literaire uitgeverij Cossee oprichtte.

Locatie: Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Taal: Nederlands Duur: 1 uur
De lezing is gratis te bezoeken op vertoon van een geldig toegangsbewijs van het Joods Cultureel Kwartier.
De tentoonstelling kan voor en ook na de lezing worden bezocht.
Graag aanmelden: via website of info@genootschapnld.nl of 020 779 2016
I.s.m. Joods Cultureel Kwartier en Uitgeverij Cossee

 

We are no longer accepting registration for this event.
Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019