Graag maken wij u attent op het debat Fatma Aydemir: Het Europese migrantenkind ontheemd. Fatma Aydemir, Murat Isik en Paul Scheffer in gesprek

(c) foto: Bradley Secker

De derde generatie migrantenkinderen groeit nu op in Europa. In hoeverre voelen nakomelingen van immigranten zich thuis in de maatschappij waarin zij geboren zijn? Kunnen deze kinderen een plek vinden in de maatschappij, of wordt dat hen onmogelijk gemaakt omdat ze behandeld worden als tweederangs burgers, als buitenstaanders?

Deze vragen staan centraal in Ellebogen, het indrukwekkende debuut van de Duitse schrijver Fatma Aydemir, zelf kleinkind van Turkse immigranten. Ze gaat in gesprek met publicist en hoogleraar Paul Scheffer en schrijver Murat Isik over deze vragen, waar de eigen verantwoordelijkheid ligt en welke omstandigheden je positie in de maatschappij beïnvloeden. Daarbij praten we over wat de buurt waar je opgroeit, of dit nu Wedding (Berlijn) of de Bijlmer uit de jaren '80 is, met je doet.
Fatma Aydemir studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt. Ze schrijft o.a. voor de krant taz over popcultuur en Turkije. Ze zette ook het tweetalige webportaal taz.gazete op als reactie op de beknotting van de persvrijheid in Turkije.
Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor was hij buitengewoon hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Scheffer heeft talloze publicaties in Nederland en Europa op zijn naam staan.
Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs ontving en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Het boek vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In mei 2017 verscheen zijn tweede roman: Wees onzichtbaar die werd verkozen tot NRC Boek van het Jaar 2017.
Dit evenment is georganiseerd door onze partners:
Nederlands Letterenfonds, De Balie en het Goethe-Institut Niederlande.

Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Prijs: € 12,50 € | met korting: € 10,00
Kaarten: 020 5535100  of  info@debalie.nl

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019