Voordracht en gesprek: Gerhart Baum, Oud-minister en gepassioneerd links-liberaal. Inleiding en gesprek: Jacco Pekelder (Amsterdam)

Een openbaar gesprek met deze belangrijke Duitse links-liberale politicus en nauw betrokken getuige die zijn visie op de geschiedenis van de Bondsrepubliek voor en na de eenwording met ons zal delen.

Welke betekenis had zijn partij, de FDP, voor de ontwikkeling van het moderne Duitsland, ook in vergelijking met de grote ‘volkspartijen’ CDU en SPD? Stonden de FDP en hijzelf altijd voor dezelfde idealen of waren er ook perioden waarop zij van elkaar vervreemd raakten? Hoe beoordeelt hij de huidige FDP onder Christian Lindner? Wat ziet hij in Duitsland en in zijn partij als zijn persoonlijke, politieke erfgoed?
Gerhart Baum (jaargang 1932) is een van de meest prominente linksliberalen in de FDP. Van de jaren zeventig tot in de jaren negentig was hij lid van de Bondsdag, van 1978 tot 1982 bovendien minister van Binnenlandse Zaken. Direct na de Duitse herfst probeerde hij door toenadering te zoeken en wetenschappelijk terrorismeonderzoek aan te jagen de confrontatie met de Rote Armee Fraktion te doorbreken. Ook na zijn tijd als actief politicus bleef hij zich in het openbaar engageren voor democratie en mensenrechten en voor de kunsten. Na 9/11 was hij een kritisch volger van delen van de antiterreurwetgeving. De nieuwe generatie politici kan volgens meer doen om burgers warm te laten lopen voor de moderne samenleving en tegen haat jegens buitenlanders. In het kader van de #MeToo-campagne verdedigde hij de waarde van vrouwen. Over de mislukking van de onderhandelingen over een ‘Jamaika’-coalitie van zijn eigen FDP met de CDU/CSU en de Groenen was hij weliswaar teleurgesteld, maar hij begreep de breuk wel.

Prof. Dr. Jacco Pekelder is Associate Professor Geschiedenis van deInternationale Betrekkingen, Universtiteit Utrecht,en Honorarprofessor Neueste Geschichte Westeuropas, Universität des Saarlandes.

Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470

Voertaal: Duits
Entrée Amsterdam: € 5,00 / € 3,00, op vertoon van de GNLD-jaarkaart gratis.
Aanmelden: via website of info@genootschapnld.nl of 020 779 2016

I.s.m. Goethe Institut Niederlande

 

We are no longer accepting registration for this event.
Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019