Themamiddag I 18-68-18 Sociale bewegingen toen en nu

In 2018 worden de Novemberrevolutie van 1918 en de protestbeweging van 1968 herdacht. Twee momenten waarop mensen in opstand kwamen en maatschappelijke veranderingen eisten. Met lezingen, film, voordracht en debat blikken we terug op de gebeurtenissen van toen en kijken we naar sociale bewegingen nu. Themamiddag met o.a. Robert Habeck (voorzitter Bündnis 90/Die Grünen en schrijver van het theaterstuk 'Neunzehnachtzehn').

100 jaar geleden brak in Duitsland de Novemberrevolutie uit. Arbeiders en soldaten eisten sociale en politieke hervormingen. Dat leidde tot het einde van het Duitse Keizerrijk. Ook in Nederland waren protesten, maar van een revolutie kwam het niet. 50 jaar later verzetten de '68-ers in Duitsland, Nederland en veel andere landen zich tegen de heersende machtsverhoudingen.

Samen met Nederlandse en Duitse schrijvers, activisten, journalisten, politici en wetenschappers kijken we naar hoe deze bewegingen ons begrip van democratie, emancipatie en rechtvaardigheid hebben beïnvloed. Hoe zijn verschillen tussen Nederland en Duitsland te verklaren? Hoe moet een sociale beweging er anno 2018 uitzien?

I.s.m. het Duitsland Instituut en het Goethe Institut

Locatie: Melkweg, Amsterdam

 

Aanmelden kan via deze link:

https://duitslandinstituut.nl/webshop/artikel/sociale-bewegingen-toen-en-nu

 

Start programma: 13.30 uur

Inleiding:
Geschichte ist machbar 
Frits Boterman, emeritus hoogleraar moderne Duitse geschiedenis (UvA), over de geschiedenis van sociale bewegingen 

Parallelsessies:

Neunzehnachtzehn
Theaterlezing over de Novemberrevolutie en gesprek met schrijver en politicus Robert Habeck (voorzitter Bündnis 90/Die Grünen)

Was war, was bleibt von 68? 
Voordracht & gesprek met o.a. de Duitse schrijver Uwe Timm (Chronist der 68er)

Aufschrei
Vrouwenrechten en emancipatie – en hoe sociale bewegingen deze beïnvloeden. Gesprek met feministen uit Nederland en Duitsland

Wer ist ‘das Volk’? 
Gesprek met socioloog Thomas Wagner, auteur van Die Angstmacher, en populisme-expert Koen Vossen over nieuwe rechtse/populistische bewegingen in Duitsland en Nederland. Hoe werd Nieuwrechts beïnvloed door de ideeën en protestvormen van 1968?

Provokant! 
Hoe ver mag protest gaan? Presentatie van kunstacties van het spraakmakende Zentrum für politische Schönheit, met activiste Cesy Leonard

Plenaire discussie:

Wir sind die Neuen
Debat over activisme anno 2018. Hoe moet een succesvolle beweging er tegenwoordig uitzien? Wat zijn de nieuwe uitdagingen, thema’s en mogelijkheden? Met o.a. Robert Habeck, journalist Josta van Bockxmeer (Het Financieele Dagblad) en historicus Stephen Milder (Rijksuniversiteit Groningen).

Vanaf 17.30 uur: borrel

Copyright Genootschap Nederland Duitsland 2019